Szertartásvezető

Häuszer Edit

Gyermekkorom óta szeretem az esküvőket. Persze lányként talán nem meglepő. Nincs olyan kislány aki ne imádná a hosszú, fehér ruhában oltár elé libbenő menyasszonyokat; ez olyan királylányos, romantikus, mesebeli...
Ellenben végigihallgatni az unalmas szertartásokat már korántsem álombeli.

Felnőttként próbáltam megfejteni a szertartások végeláthatatlan sorában az elhangzott sablonszövegek mondanivalóját, értelmét, de sok esetben nem sikerült. Gyakran azon is elgondolkodtam miért és hogyan fordulhat elő az, hogy beszédhibás, melankólikus, unott, megkeseredett anyakönyvvezetők (Tisztelet a kivételnek!) elrontsák a jegyespárok egyik legszebb és felejthetetlen pillanatát. Néhány évvel ezelőtt a hab a tortán egy olyan esküvő volt, ahol az anyakönyvvezető enyhén alkoholos állapotban várta „áldozatait” és ennek megfelelően vicces, zűrzavaros szertartás kerekedett, melyet a meghívott vendégek enyhe alapzajjal koronáztak meg. Nem hittem a szememnek és a fülemnek sem! Többször gondolkodtam azon, hogyan tudnék ezen változtatni, mit tudnék én nyújtani, amivel a pároknak egy valóban pozitív és megismételhetetlen élménnyel gazdagodjon a Nagy Napjuk? Az említett, ominózus esküvőt követően egy nagyon kedves esküvőszervező barátnőm azt kérdezte: „Edit! Lenne kedved szertarásvezetőként segíteni a munkánkat?”

...hát innen indult minden.

Miután jónéhány évig televíziós riporterként dolgoztam, nem állt távol tőlem a szereplés és attól sem idegenkedtem, hogy mások előtt kell beszélnem; magabiztosan, mégis izgatottan vágtam bele az ismeretlenbe. Azt éreztem, hogy valami mást, valami újat, szebbet, jobbat kell adnom a pároknak, mert az esküvő nem szólhat csak a kajálásról és a buliról! Mindennél jobban szerettem volna, ha az esküvő másnapján nem csak arra emlékszik az ifjú pár és a meghívott vendégek, hogy jót ettek, ittak és szuper volt a hangulat, hanem arról is beszélnek, hogy gyönyörű, meghitt, érdekes, informatív volt a szertartás és valóban Róluk szólt!

Boldog vagyok, hogy ezt sikerült elérnem! 10+ év elteltével örömmel tölt el, hogy még mindig lelkesen, teljes odaadással veszek részt egy-egy esküvőn. A párok visszaigazolásai és ajánlásai alapján továbbra is úgy gondolom, hogy nagy szükség van az általam is képviselt szertartási minőségre és formára, ezért minden szezonban újult energiával állok a párok rendelkezésére.

"Talán semmi sincs szebb a világon,
mint találni egy embert,
akinek lelkében nyugodtan letehetjük
szívünk titkait, akiben megbízunk,
akinek kedves arca elűzi lelkünk bánatát,
akinek egyszerű jelenléte elég,
hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk."

Ernest Hemingway